Sniken försäkringskassa

Man tror inte det är sant när man läser det men kolla in den här historien på Aftonbladet.

Miriam Landau överlevde getto och koncentrationsläger. Ett halvt sekel senare måste hon kämpa mot den svenska staten. Försäkringskassan krävde mer än hälften av den ersättning hon fick av tyska staten 1997. 

Den 84-åriga kvinnan klarade sig med livet i behåll i det ökända förintelselägret Auschwitz. Innan hon hamnade i lägret tvingades hon att bo i ett getto där hennes uppgift var att sopa gatorna. I början av 50-talet kom hon till Sverige, då svårt sjuk av den tuberkulos hon fick under tiden i koncentrationslägret.

1997 fick hon och andra överlevande ersättning av den tyska staten. Hennes lidande var värt 80 000 kr. Beloppets storlek kan förstås diskuteras men det är inte det som är det horribla i detta fall. När Miriam Landau fick denna summa vaknade den svenska Försäkringskassan till liv. Och det är det här som är det sjuka i hela storyn. Denna eländiga myndighet bestämde sig att kräva in halva skadeståndet. Detta skedde genom att man minskade hennes pensionsutbetalningar med motsvarande belopp. Orsaken? Jo den snikna Försäkringskassan ansåg att pengarna var en pension från den tyska staten för det jobb som hon hade gjort frivilligt i gettot. Vad då frivilligt??? Den var inte så mycket fri vilja över det. Hon blev ju tvingad att bo i det förbaskade lägret!

Efter lång kamp fick till slut Miriam Landau rätt mot den svenska staten men det krävdes överklagan ända upp till Regeringsrätten.
   – Ärendet har vandrat runt i fyra år. Det fanns ingen annan möjlighet än att vända sig till högsta juridiska instansen i detta land, säger Jakob Ringart, ombud för kvinnan, till Aftonbladet.

Visst är väl detta ändå ett fruktansvärt behandlande av denna kvinna som genomlidit så mycket? Hur känslokall och pengagirig kan en svensk myndighet bli? Tack och lov att Regeringsrätten gav henne rätt. Men att det ska behöva ta fyra års turer genom rättsväsendet är bedrövligt.  Som sagt, bedrövligt!

Kommentarer
Postat av: Jullan

Men herregud så fruktansvärt!! Nä jag säger det om FK, riv ner och bygg upp, gör om och gör rätt!!

2010-01-28 @ 13:35:26
URL: http://wildlake.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0